hur man filé en Gädda - perfekt

hur man filé en Gädda - perfekt

Northern Pike är otroligt rolig fisk att fånga-men många sportfiskare föredrar att äta fisk som är lättare att filé. Till skillnad från deras mycket ätliga kusin Gös Gädda, Norra har en extra rad med ben, som kallas Y-ben. Även dessa är enkla att ta bort, vet jag många sportfiskare som aldrig lärt sig hur man korrekt filé en gädda. Så här är det, enkel vägbeskrivning till en benfri filé av gädda

Du behöver:
En gös
. En kraftig filé kniv.
Skärbräda (helst med en klämma).
En nivå arbetsområdet, t. ex. ett bord eller bänk.
En källa av vatten.


1.
Lägg fisken plant på skärbräda. Jag tror att det är bäst att börja denna process med en levande fisk. Död och fryst fisk helt enkelt inte filé lika lätt och kommer inte att smaka lika bra. Det är bäst att filé fisken så fort du får hem honom. Norra kan blekna och mjuk mycket snabbt om de lämnas att sitta även i en levande väl
2.
Skär i fisken strax bakom bröstfenan och gälar, styckning hela vägen till ryggraden. Var noga med att inte skära genom ryggraden. Målet här är att sluta med kanten av din filé kniv vilar mot ryggraden på fisken.
3.
Vrid kniven mot fiskens stjärt och börjar såga längs ryggraden . Spetsen på kniven ska sticka ut bara blyg av centrum på toppen av fisk, medan basen av kniv bör bara blyg av centrum för sin mage. Den analfenorna tas bort från filén på ett ögonblick-Oroa dig inte om dem på denna punkt. Sluta skära fisken ca 1 "innan svansen.
4.
Vänd filéerna hälften av den fisk över änden av svansen så att huden är nere. Skär vid basen av svansen genom kött till huden (men tänk på att inte skära genom huden). Håll svansen ordentligt i din icke-kniv hand, dra svansen borta från kniven och skära in i huden från köttet.
5.
Vänd på hela stommen och upprepa processen för den andra filén. Nu bör du ha två nästan identiska fiskfiléer. Använd spetsen på kniven för att ta bort analfenorna från både filéer, klippa ut en triangel av kött runt fenorna att försäkra alla ben är borttagna. Dina två filéer kommer fortfarande att ha "magen ben" och "Y-ben", men är nu annars benfria.
6.
Använd fingertopparna för att hitta kanten av magen ben. Dessa kommer att på insidan sida av filén och kurvan runt det område som används för att innehålla tarmar av djuret. Arbeta långsamt och försiktigt, enkelt huggna mellan raden av mage ben och kött av filén. Det är möjligt att ta bort alla ben mage i en enda, tunt papper köttbit-även om detta resultat kommer att bli svårt att uppnå för nybörjare. Upprepa denna process på både filéer.
7.
Nu för Y-ben. Lägg filén ut platt på skärbrädan. Kör pekfingret längs mittlinjen på filén från svansen till huvudet och hitta raden av Y-ben. Med mycket lite tryck på din kniv, börja skära ned längden på din filén ovanför denna rad av ben. Känner för något motstånd, om du stöter på Y-ben med din kniv, helt enkelt flytta kniven längre från linjen av ben och börja din skiva igen. Var väldigt försiktig, eftersom Y-ben är mycket ömtåliga och kan enkelt kapas-du inte vill små fragment av ben i din filé. Nu Upprepa denna process på undersidan av raden av Y-ben. För en u00A3 5 norra, måste du ta bort en remsa av kött (med Y-ben) ca 1 /2 "bred. Detta band kommer att köra ungefär halva längden av din filé, och när de avlägsnats kommer att lämna din filé med en svala-tail look.
8.
Att göra matlagningen enklare, rekommenderas att dessa tunna strimlor av kött kvar på sluttampen av din filé skäras av och kokas separat från resten av filén
9
Nu njuter -. . och undrar varför alla dessa gös män fristad inte lärt sig att äta dessa välsmakande Northern Pike.

tips och varningar


 • Jag har sett många människor använder speciella cut-bevis skyddshandskar vid filéa fisk. Även om detta inte är en fruktansvärd idé för nybörjare, kommer det hindra dig från att ha den känsliga känner som krävs för att lokalisera och ta bort en gädda Y-ben.


 • Relaterade artiklar


  om älgjakten fördelar för livsmiljöer
  hur man filé en Gädda - perfekt
  hur man väljer ett kikarsikte för ditt jaktgevär
  Hur våtdräkter arbete?
  woodsball tips för nybörjare