Hur våtdräkter arbete?

Hur våtdräkter arbete?

Syfte

Vattensporter är mycket populära. Däremot kan nedsänkning i svalt eller kallt vatten lägre snabbt kroppstemperatur. Minskad kroppstemperaturen är obehagligt och kan vara farligt. Våtdräkter isolera kroppen och skyddar mot hypotermi, kraftigt öka tiden att du säkert kan stanna --- och spela --- i vattnet.

Konstruktion

Moderna våtdräkter är gjorda av ett syntetiskt gummi som heter neopren. Neopren innehåller tusentals små luftfickor som isolerar mot det kalla vattnet. Våtdräkter fälla ett tunt lager av vatten mellan huden och neopren lager, som snabbt värms av kroppen. Så länge kostym passar ordentligt och inte tillåter kallt vatten att flöda i, det är som att simma i en kropp temperatur bad. Den neopren skiktet skyddar också mot andra risker såsom skarpa ytor och svider maneter.

Typer

Våtdräkter finns i en mängd av neopren tjocklek och stilar passar. Suit tjocklek kan variera mellan 0,5 och 5 millimeter eller mer. Tjockare neopren skyddar mot temperaturer kallare vatten, men kommer också att vara mindre flexibel och kan vara mindre bekväm. Våtdräkter finns i en mängd olika stilar. En helkroppsmassage våtdräkt täcker armar och ben helt medan "Shorty" stil har korta ärmar och ben. "Farmer John" stil våtdräkter är ärmlös men har långa ben. Neopren tillbehör såsom hattar, handskar och tossor finns också. Extremt kalla förhållanden kräver en torrdräkt som, vilket namnet antyder, håller bäraren torr och isolerade mot kallt vatten. Detta vattentät kostym har packningar vid handleder och vrister för att hålla vattnet ute och är tillräckligt stor för att möjliggöra isolerande lager av kläder för värme.

Val

Rätt våtdräkt val beror på aktivitetstyp och miljömässiga förhållanden. Våtdräkter med ett neopren tjocklek på 0,5 till 2 millimeter är vanligtvis för varma vatten aktiviteter medan tjockare våtdräkt kan krävas för kallare förhållanden. Våtdräkter kan sportspecifika också. Till exempel, våtdräkter utformade för paddling kommer att vara mer flexibla runt armar och axlar. Specialiserade triathlon våtdräkter är gjorda av en något annan typ av neopren som är mer stark och hjälper till att hålla simmaren ovanpå vattnet. Alla dessa våtdräkter fungera på samma sätt, vilket är att ge värme och komfort under aktiviteten.

Fit

Rätt våtdräkt passform är viktigt. Om våtdräkt är för lös, kommer kallt vatten flöda genom kostym, spola bort lagret av varmt vatten och tvingar kroppen att åter värma det nya lagret. Om våtdräkt är för trång, kommer det att vara obekväm. Våtdräkten bör passa väl, men inte så hårt som för att vara alltför restriktiv. Påtagning och ta bort våtdräkter kan vara en utmaning, men det är viktigt att ha tålamod och arbeta noggrant för att undvika att skada dräkten.


Relaterade artiklar


hur man filé en Gädda - perfekt
woodsball tips för nybörjare
hur man väljer ett kikarsikte för ditt jaktgevär
om älgjakten fördelar för livsmiljöer
Hur våtdräkter arbete?